Välj ditt land för kommersiell och lokal information

Inspiration till
smarta transporter

Nyheter, trender och erfarenheter inom IT och transporter från Vehco

Boka in höstens höjdpunkt

Vehco Kundträff på Lidingö 23-24 sept

Anmäl er här!

Trend 4: System för Fleet Management är en nyckelfaktor för effektiv kostnadsreducering

IT-Strategi

Kostnadsreduceringar och effektivisering av olika slag är viktiga mål vid digitalisering. Det finns många områden där genomtänkt användning av FMS snabbt kan ge besparingsmöjligheter. Digitaliserad hantering av transportuppdrag och tidsrapportering, uppföljning av körbeteende och bränsleförbrukning, automatisk hantering av filer från färdskrivaren och förarkortet, kommunikation via snabbmeddelanden är vanliga exempel på effektiviseringar som brukar ge snabba besparingar. Att utnyttja realtidspositionering av förarna för att tilldela nya uppdrag till den närmast tillgängliga föraren är ett annat exempel på direkt minskade transportkostnader. De företag som förstår de många sätt FMS kan användas för att minska kostnader har mycket att vinna.

Transportledare som använder Vehco

Att alltid ha ett uppdaterat och välanpassat FMS är viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv. Alla företag som använder FMS idag behöver med jämna mellanrum säkerställa att det är den bästa lösningen för verksamheten. När det är dags att uppdatera system kan det vara väl värt att undersöka BYOD-modellen då det ju är ett kostnadseffektivt sätt att rulla ut eller uppgradera en lösning. Fördelar är bland annat att man slipper kalla in fordonen för montage av nya skärmar.

Det finns idag också olika möjligheter att skräddarsy och växa över tiden med sitt FMS, exempelvis genom att exakt välja de funktioner man har behov av (”pick-and-choose”). Ett sätt att göra detta är att börja med att investera i mjukvara (BYOD), för att senare komplettera med hårdvara, som en fordonsdator, om man är intresserad av att samla in data från fordonen och färdskrivarna. Att lägga sig på rätt nivå avseende funktionalitet, och växa när behoven uppstår, blir därför ett smidigt sätt att effektivisera verksamheten. Då blir det även kostnadseffektivt att inte betala för mer funktionalitet än nödvändigt.

 

Förare som använder Vehco Fleet Management via egen surfplatta

Vissa företag använder idag flera olika system för samma ändamål och de kan förenkla och effektivisera sina arbetssätt genom att gå från många separata applikationer till ett system som spänner över många områden. Det kan exempelvis handla om att ha olika FMS från olika fordonstillverkare eller att ha ett system per funktion, dvs ett system för positionering, ett för Sparsam Körning, ett för orderhantering osv. Det finns ofta möjlighet att minska antalet system som används i det vardagliga arbetet. Att effektivisera arbetsprocesserna på detta sätt leder till minskade kostnader, ökad produktivitet och en smidigare vardag för transportledningen.

 "När man väl kommer igång med mobila ordrar så kapar man i regel samtliga ledtider betydligt. Vi kommer också inom kort att installera fordonsdatorer för att samla in mer data om transporterna. På så sätt minskar kostnaderna."

Tord Hansson, IT-Stöd, GLC Göteborgs Lastbilscentral

Håll dig uppdaterad genom att få nyhetsbrev, de senaste blogginläggen samt inbjudningar till våra webinars
Se filmer som beskriver Vehco, våra lösningar och hur våra kunder använder våra system