Välj ditt land för kommersiell och lokal information

Inspiration till
smarta transporter

Nyheter, trender och erfarenheter inom IT och transporter från Vehco

Boka in vårens höjdpunkt

Vehco Kundträff på Lidingö 14-15 maj

Anmäl er här!

Första steget för att lyckas med projektet inom Sparsam Körning: noggrann förberedelse

IT-Strategi

Innan du börjar rekommenderar vi att du går igenom en fas av analys och reflektion för att ta hänsyn till projektets alla insatser. Definiera mål som förklarar varför tillvägagångssättet är specifikt för ditt företag. Vilka är målen? Kostnadskontroll, insats för miljön, få CO2-etiketten? Dessa globala mål är viktiga eftersom de låter dig definiera prioriteringar under hela projektet och förklara skälen bakom projektet till dina anställda.

Sedan är en revidering innan projektet inleds väsentlig. Den behöver inte nödvändigtvis innehålla massvis av data, men du måste göra en inventering för att helt enkelt veta vart du ska och för att kunna mäta och analysera dina framsteg. Den revidering bör innehålla bränsleförbrukning och kostnad, CO2-utsläpp från flottan, antal incidenter och deras kostnad, antalet fordon av varje modell och typ, och en förteckning över indikatorerna som du kommer att använda av för att mäta prestandan av dina förare genom hela projektet. Alla dessa variabler gör att du kommer att förstå utvecklingen av resultaten och kunna jämföra dem.

”Jag ville först granska bränsleförbrukningen för att veta var jag skulle börja. Vi måste jämföra äpplen med äpplen, och det betyder att jag ville jämföra förare som kör liknande fordon och samma avstånd! Det var då jag hittade skillnader. Förare som arbetade under samma förhållanden hade en bränsleförbrukningen som skilde sig åt med 5 l per 100 km. Det var där jag ville fokusera! Så min arbetsmodell var att gruppera förare med liknande fordon, förhållanden och rutter. Vi organiserade våra förare så att vanligtvis tre förare skulle köra samma lastbil och distans och sedan kunde jag jämföra dem. ”

Mattias Vilgfors, projektledare, Götene Kyltransporter

vehco-product-showingdriver

Under revisionsprocessen är det en bra tid att analysera förarens nuvarande prestation. För att få den bästa effekten av projektet är det i många fall smart att börja med de förare som har den bästa förbättringspotentialen. Det innebär att det klokaste är att identifiera vilka förare som har den största förbättringspotentialen (låt oss säga 30% av alla förare) och fokus extra på dem. Detta kommer att ge dig den bästa starten på projektet. Föreställ dig en tratt som innehåller dina förare, de bästa på toppen och de med bästa förbättringspotential i botten. Vänd sedan tratten upp och ner och fokusera på förarna i det lågpresterande området.

vehco-transportmanager-axess

Håll dig uppdaterad genom att få nyhetsbrev, de senaste blogginläggen samt inbjudningar till våra webinars
Se filmer som beskriver Vehco, våra lösningar och hur våra kunder använder våra system